Etyka w diecie wegetariańskiej

Wegetarianie to ludzie, którzy dbają o lepsze traktowanie zwierząt i nie chcą, by cierpiały. Ich silny sprzeciw budzą zwierzęce farmy, rzeźnie i nadmierna produkcja mięsa. Większość z nich wierzy, że ludzie nie powinni spożywać mięsa i produktów odzwierzęcych dla dobra wszystkich żywych stworzeń.

makaron 300x225 Etyka w diecie wegetariańskiej

Wegetarianizm jako postawa etyczna oraz jednocześnie rodzaj diety znany jest już od tysiącleci. Po raz pierwszy pojawił się on na subkontynencie indyjskim i przybrał formę ściśle związaną z religią, naukami jogicznymi oraz mistycyzmem. Na przestrzeni wieków wegetarianizm jako filozofię oraz postawę etyczną wybierało wielu filozofów (Pitagoras), naukowców (A. Einstein), artystów (L. da Vinci), pisarzy (L. Tołstoj) czy wolnomyślicieli (M. Gandhi).

Etyczne obiekcje w diecie wegetariańskiej dotyczą dwóch zagadnień:

  • sprzeciwu wobec mordowania zwierząt,
  • sprzeciwu wobec konkretnych praktyk agrokulturalnych, które wiążą się z produkcją mięsa (złe traktowanie zwierząt hodowlanych).

Etyka wegetarianów bazuje na przekonaniu, że dieta człowieka niepotrzebnie jest oparta na mięsie, skoro ludzie mają możliwość zaspokojenia głodu za pomocą roślin. Cierpienie i zabijanie zwierząt jest zatem bezduszne i bezsensowne. Ta etyczna postawa wegetarianina dopasowana jest do ochrony praw zwierząt, etyki ekologicznej, zasady „non violence” („świat bez przemocy”) czy reguł wyznania religijnego. Etyka wegetarianina jest skierowana na walkę z mięsożernością. Jarosze uważają, iż zwierzęta są zabijane i przeznaczane na posiłek tylko dlatego, że są słabsze.

Ci, którzy stosują dietę bezmięsną z etycznego punktu widzenia porównują zwierzęta do ludzi – tak samo cierpimy, tak samo stresujemy się, tak samo odczuwamy ból i inne emocje. Zwierzę nie chce zginąć, lecz nie mając innego wyboru, trafia do rzeźni, gdzie oddaje swoje życie tylko po to, aby wyżywić człowieka, który mógłby równie dobrze pożywić się rośliną. Najczęściej poddaje się je inseminacji lub inkubacji, następnie wpycha w klatkę, żeby na koniec zakończyć swój żywot w strachu i bólu.

Naturalne składniki w postaci warzyw, nasion, zbóż i owoców są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki mineralne, białko i witaminy. Jak wykazują badania dieta bezmięsna jest zdecydowanie zdrowsza od tej, która uwzględnia w swoim jadłospisie martwe zwierzęta. Dzięki diecie wykluczającej mięso można również pozbyć się wielu chorób (m.in. nowotworów, otyłości, cukrzycy oraz chorób związanych z układem krążenia).

Ten oparty o etyczne reguły nieszkodzenia innym żywym istotom styl życia powiązany jest także z ekologią. Jak wynika z raportu ONZ masowa hodowla zwierząt ma ogromny wpływ na stan środowiska. Wielkoprzemysłowa hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za emisję dużej ilości gazów cieplarnianych. Mówi się, że jest ona wyższa od tej produkowanej przez transport morski, lotniczy i samochodowy razem wzięty.

Wegetarianie twierdzą, że zwierzę to nie przedmiot użytkowy, a żywa istota, w dodatku zależna od człowieka i bezbronna wobec niego. Fakty są takie, że co roku z powodów konsumenckich ginie 56 miliardów zwierząt. Czy ich życie warte było naszej wygody, przyjemnego smaku i wartości odżywczych?